Proiectul „Accesibilitate în comunitate” s-a încheiat
Fundația de Asistență Socială ,,Inima Copilului Cluj a anunțat într-o conferință de presă organizată online încheierea proiectului început în 17.07.2023, și anume, ,,Accesibilitate în comunitate“, proiect finanțat în cadrul programului de susținere a organizațiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități, lansat și finanțat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.
Obiectivul general al proiectului a fost de a promova un pachet de măsuri eficiente pentru creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități și a constat în dezvoltarea abilităților necesare adoptării unui stil de viață incluziv și activ, securizant, în rândul persoanelor cu dizabilități de categorii de vârstă diferite, din județul Cluj, consolidarea capacității de reziliență în vederea participării acestora la viața socială a comunității în care trăiesc.
În vederea atingerii obiectivului general, s-a desfășurarat o tabără pentru copii cu dizabilități și însoțitorii acestora în data de 25-28 august 2023, în Satul de vacanță IC Ponor, Padiș, județul Cluj.
16 copii cu dizabilități și aparținătorii acestora s-au bucurat de tabără, unde, prin activități de divertisment, și-au îmbunătățit capacitățile de integrare în comunitate, dar și cele motrice ori de comunicare. Pe lângă managerul de proiect, Tiberiu Cornel Sînpetrean, și asistentul manager, Alina Lakatos-Iancu, copiii și părinții au avut parte de atenția a doi psihoterapeuți, dar și de ajutorul a opt voluntari.
În cadrul taberei oferite gratuit (inclusiv transportul, cazarea și masa), copiii s-au delectat și au învățat practicând următoarele activități:
– două excursii în împrejurimile taberei, la Răchițele (vizitarea Cascadei Miresei) și la Peștera Scărișoara; copiii au avut ocazia să vadă, să simtă, să miroasă, să încerce senzații noi, să-și îmbunătățească dispoziția; excursiile le-au oferit oportunități de învățare despre natură, diversitate, geografie etc., care le stimulează curiozitatea și imaginația;
– ateliere de creație – trei ateliere zilnice (atelier de pictură „Ce culoare are emoția ta?”, cenaclu muzical „Cum cântă emoția ta?”, un studio de dans „Cum dansează emoția ta?”, un concurs sportiv, ce a constat în parcurgerea unui traseu motric (probe: cu obstacole, covoraș senzorial, tunel, popice, joc de aruncare la țintă etc.).
Copiii au manifestat în permanență dorință de implicare, au fost activi și bucuroși să participe la proiectul propus de Asociația „Inima Copilului” Cluj.
„Pentru prima dată a fost vorba și despre noi, părinții. Zi de zi este vorba despre copiii noștri, dar acum a fost minunat că a fost vorba și despre noi. Ne-am adunat un grup de părinți care am socializat și această tabără ne-a legat și pe mai departe și acum menținem legătura”, a spus una dintre mamele participante, Evelynne Graur.
„Au fost foarte multe provocări în cadrul acestui proiect, dar până la urmă le-am dus pe toate la capăt și ne-am atins scopul: ca acești copii și părinții lor să învețe să se integreze mai ușor, să simtă că în jurul lor există oameni, că și ei fac parte din comunitate, să ne cunoaștem între noi și astfel să simtă sprijinul tuturor. Și, la fel de important, nu ne oprim aici: i-am unit, ne-am unit și mergem mai departe, deja am format grupuri și dorim să organizăm cluburi pentru copiii noștri, pentru că sunt ai noștri deja, cluburi de învățare și de distracție”, a declarat Tiberiu Sînpetrean, managerul de proiect și președintele Fundației de Asistență Socială „Inima Copilului” Cluj.
Pe lângă această tabără, am realizat, de asemenea, 4 campanii de conștientizare în rândul societății civile asupra nevoilor persoanelor cu dizabilități.
Concret, valoarea adăugată a acestui proiect a fost dată de:
- abordarea integrată a serviciilor și a programelor de educație și sprijin oferite copiilor (evaluare, consiliere, dezvoltarea competențelor, activități recreative)
- abordarea susținută a serviciilor oferite (pe o perioada mai lungă de timp)
- abordarea holistică a activităților oferite (copii, părinți/tutori/persoane ce au în grijă copii cu dizabilități, instituții, ONG-uri, alți adulți din comunitate)
- oferirea sprijinului nutrițional, tehnologic, financiar și material (prin accesul la hrană, echipamente IT, materiale pentru ateliere)
- utilizarea inovației tehnnologice pentru facilitarea conexiunii dintre copii și părinți (prin activitățile de informare a părinților)
Proiectul a generat și un studiu intitulat „Diferiți, dar egali: împreună, pentru o lume mai bună!”. Scopul principal al acestei lucrări este să evidențieze importanța integrării copiilor cu autism, subliniind că aceasta nu este doar o responsabilitate a sistemului educațional, ci o problemă socială care ne privește pe toți, prin descrierea unui exemplu de bună practică implementat cu succes de către Fundația de Asistență Socială „Inima copilului” din județul Cluj. Prin promovarea unei abordări bazate pe incluziune, putem contribui la dezvoltarea unui mediu mai echitabil și acceptant pentru toți copiii, indiferent de diferențele lor individuale.