Povești de adormit votanții

Povești de adormit votanții

Promisiunile electorale sunt ca o cutie de ciocolată cu surprize: niciodată nu știi ce vei găsi înăuntru, dar știi sigur că majoritatea sunt stricate. Așa se naște și unul dintre cele mai fascinante genuri literare ale țării noastre: poveștile de adormit votanții.

Primul personaj este Dumitru Ursu, neînfricatul primar PSD-ist al Oraviței, care, într-un moment de (ne)inspirație, promitea, în 2016, nu unul, nu două, ci ZECE muzee noi oraș! După două mandate, cele zece muzee au rămas doar un exponat în colecția personală de promisiuni a lui Dumitru Ursu.

Și ce să mai spunem despre singura locomotivă cu aburi funcțională din Banat, care trebuia restaurată și să devină o atracție turistică pe ruta Oravița-Anina? Tot după două mandate, locomotiva a rămas în gara viselor, fără să fie măcar vopsită.

În 2017, Silviu Hurduzeu, pe atunci președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, promitea un adevărat paradis al drumurilor județene: 200 de kilometri modernizați! S-a ținut atât de bine de promisiune, încât a trebuit să le modernizeze succesorul său, Romeo Dunca.

În Timiș, Dominic Fritz și Alin Nica sunt șefi la promisiuni pe bază de parcări supraetajate. Până acum le-a ieșit doar o cușcă pentru biciclete, la Consiliul Județean, dar este timp, nu e ca și cum e nevoie de parcări în oraș.

Alexandru Sporea voia să make Forotic great again! După 4 ani, comuna e tot scufundată în noroi și în gropile din drumuri.

În Cluj-Napoca, oamenii sunt fraieriți de 20 de ani, de Emil Boc, cu metroul. În 2024, încă nu s-a săpat prima groapă la metrou și Boc candidează pentru un nou mandat, cu șanse reale de a-l câștiga.

La București, Sebastian Burduja, candidat din partea PNL la primăria Capitalei, e atât de pus pe fapte mari, încât a reînviat o promisiune electorală veche de peste 170 de ani: Bucureștiul, port la Dunăre. O idee avută, de-a lungul timpului, de Cuza, Carol I, Ceaușescu, Iliescu și Firea.

De la muzeele care s-au pierdut în labirintul birocrației până la locomotive care așteaptă să își reînceapă călătoria pe șine, de la drumurile moderne care au rămas în sfera imaginației până la parcările supraetajate care sunt doar o amintire dintr-un vis îndepărtat, politica românească este un teren fertil pentru cele mai incredibile promisiuni.

 

 

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )