AUDIO PODCAST. Mihai Popescu, manager de proiect: Caravanele mobile de screening pentru cancer sunt o șansă în plus pentru femeile din Ucraina

AUDIO PODCAST. Mihai Popescu, manager de proiect: Caravanele mobile de screening pentru cancer sunt o șansă în plus pentru femeile din Ucraina

Femeile din Ucraina se lovesc de birocrație atunci când încearcă să se testeze pentru depistarea cancerului de col uterin sau a cancerului de sân. Astfel le rămân două opțiuni, fie scot bani din buzunar și merg spre clinicile private. Însă, prea puține dintre ele își permit, așa că, fie apelează la caravanele mobile de screening pentru cancer, care ajung în marile orașe din România pe parcusul anului.

Timp de o lună caravana de screening pentru cancer a staționat și în județul Cluj. Pe esplanada stadionului au fost desfășurate, cu ajutorul a două unități mobile ale Institutului Oncologic, testări gratuite pentru cancerul de col uterin și pentru cel de sân. Peste 6300 de persoane au trecut pragul caravanei de screening pentru cancer. 2800 de femei au fost testate pentru cancerul de col uterin, iar peste 3500 au beneficiat de mamografii gratuite.

Dintre acestea mai puțin de 1% au fost ucrainence. Și în cazul caravanelor de screening pentur cancer, cea mai dificilă etapă a fost comunicarea medicilor cu pacientele, limba fiind o barieră.

Gabriela Buruian, jurnalist ȘtiriMed, a stat de vorbă cu Mihai Popescu, managerul proiectului de screening al cancerului de sân în cadrul campaniilor ce vizează prevenția, respectiv depistarea precoce a cancerului de col uterin și a celui de sân, derulate de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj.

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )